måndag 10 maj 2010

brudöverlämning, kyrkan och bröllopen...........


Sitter och retar upp mig på diskussionen kring kronprinsessbröllopet och brudparets önskan om brudöverlämning.Hur kan en modern kvinna i hennes ställning fundera över detta. Här kämpar vi inom Svenska kyrkan med att slippa detta ofog som inte har någon som helst tradition i vår kyrka. Vi lirkar och pratar och lyssnar och försöker på alla möjliga sätt att få brudpar (oftast brudar) att förstå vad brudöverlämning ger för signaler, nämligen att kvinnan är en handelsvara som lämnas över från en man till en annan. Jag hoppas och tror att Victoria och Daniel bara var obetänksamma och inte hade funderat över följderna av en sådan önskan....LÄs mer om det hela på DN debatt. DÄr Annika Borg skriver en hel del värt att fundera på.
Prästflickan har också reagerat och skrivit om detta här på sin blogg.

Och kronprinsessparet är ju inte ensamma. Hur kommer det sig att så många moderna kvinnor, och kanske män, drömmer om att bli bortlämnade från pappa till mannen?
Är det så att jämställdhetssträvandet har gått för långt och vi kvinnor längtar efter att bli ompysslade och omhändertagna? Är det de Amerikanska filmerna som tagit över våra traditioner? Är det bara en romantisk dröm?
Intressant är också att följa diskussionerna på diverse bröllopssajter. Där står ofta att läsa att kyrkan inte ska lägga sig i sån't, att var och en har rätt att bestämma hur man vill ha sitt bröllop och att kyrkan borde lägga sin energi på andra saker. Vad är viktigare för kyrkan än varje människas lika värde, oavsett kön, undrar jag? Jag tycker självklart att vi ska ha en dialog med brudparen och i möjligaste mån tillgodose deras önskningar och drömmar, men dock utan att göra våld på oss själva. Kyrkan måste också våga stå för det den är!
Många brudpar glömmer att de faktiskt gifter sig i kyrkan där det finns en given ordning och värdering. Kyrkorummet är inte bara ett vackert rum där man kan få leva ut sin romantiska flickdröm, eller för all del pojkdröm om det perfekta bröllopet. Det finns ju alternativ med en borgerlig vigselakt där varje par har betydligt större frihet att utforma det hela precis som de vill.......

Känner mig som en extremt gnällig kärring just nu, men detta upprör mig mer än jag trodde från början. Ta en titt på diverse bröllopssajter och känn efter själv......

Inga kommentarer: