söndag 29 juni 2008

Förlåtelsens evangelium?

Hur kan det vara straffbart att älska någon? OCH ännu värre varför är det bara straffbart från ett håll men inte från det andra fast det handlar om samma förhållande?
Ännu märkligare det är den ogifta av de två som straffas medan den gifta går fri?????? KAN detta ha att göra med att det var kvinnan som var den ogifta och mannen den gifta?
Jag upprörs över hur orättvist livet kan vara. och ännu mer upprörs jag över hur det kan vara så att vi människor inte kan förlåta trots att Gud gjort det för länge sedan!!! Gud vet att vi människor har våra fel, men han har lovat att förlåta oss om vi ber om vi ångrar oss
Gott så. Men borde då inte andra människor och särskilt de inom kyrkan kunna visa förlåtelse och leva i denna Guds förlåtelse?
Jag blir så förtvivlad när människor försöker göra sig större än Gud. De har säkert sina skäl för att agera som de gör, men har de då glömt Jesus egna ord om bjälken i ögat och om att älska sin nästa. I vissa fall verkar det inte vara så viktigt att en annans liv slås i spillror bara man får utlopp för sina egna känslor av vrede, hämnd och smärta som egentligen rör helt andra människor än de som får betala.....................
Varför kan vi inte tala direkt med varandra istället för att dras med av ryktesspridning och skitsnack. Särsklilt de som sitter på beslutande poster måste för allas skull göra sitt yttersta för att se helheten och för att se bortom vrede och sorg............
OCH dessutom it takes two to tango!
så sprang sommardagarna iväg, simskolan är i full gång, den ena efter den andra går på semester och jag börjar komma in i livet som arbetande. Att det kan vara så ansträngande......hm

Hade en fantastisk kväll med vännerna. Jag saknar att inte se dem varje vecka.....Det blir så sent när man väl ses och jag börjar nog bli en gammal kvinna.....
Borde också lära mig en viktig sak av mina yngre kamrater, det där med att köpa presenter. De är fantastiska på detta , medan jag sällan har en tanke på det! Men eftersom jag blir glad bär jag får en present så är det ju ganska logiskt att andra människor också blir glada av det.....ska skärpa mig och bli mer presentig!!!!

Gårdagen bjöd på en fantastisk erfarenhet av att ta med de tre barnen till köpcentret för att införskaffa kallingar!!!! Förunderligt hur många olika sorter det finna att välja på och alla dessa motiv, det tog tre affärer och 1 timma för att införskaffa dessa dyrgripar, men nu är de nöjda!

Har idag varit på gtj med tacksägelse över grannen. det är inte kul att se mannen och barnens bleka ansikten just nu och veta att det finns mycket lite jag kan göra,,,,,tiden måste läka. Tack och lov hade vår kyrkoherde en fin gtj som rakt igenom lät sorgen och förtvivlan vara närvarande och tillåten.

Nu ska här packas så att det kan bli en liten tripp norr ut för att träffa de andra vännerna från det tidigare i livet på högskolan, den som var för 10 år sedan.....Denna gång med män och barn närvarande, men innan resan startar ska en gtj hållas på landet. Finns en viss risk för att bli synad eftersom det är första gången som jag kommer dit, men det får man väl ta

torsdag 26 juni 2008

Sommarkvällar


Ikväll är det dags för en av de där mysiga sommarkvällarna med grill, vänner och ett glas rosévin eller möjligen två.......Ja jag vet att jag borde gett upp de försöken, menden här gången ska jag vara förberedd och äta och drick ordentlige under dagenför att undvika obehagliga överraskningar efter inmundigandet av denna ädla dryck!

Känns som att det verkligen behövs en positiv kväll i goda vänners sällskap. Hela vår väg är just nu förlamad av en saorgsam väntan på att mamman med cancer ska få somna in. Dessutom fick jag igår veta att en föredetta kollega som inte hunnit fylla 40 drabbats av leukemi. Livets grymhet är slående ibland. Men nu ska jag inte fastna i soregn utan tänker se fram emot kvällen med vännerna som det är alldeles för länge sedan jag såg!
Borde verkligen ta tag i mig själv och var abättre på det där med kontakt
Tre års intensiva studier har satt sina spår i den sociala samvaron.......inte haft direkt tid för att ta tag i det! men nu ska det bli ändring.....
Får väl börja med att gå och äta lunch med kollegorna och vara rar tjej!


Efterföljelse


Vad är egentligen efterföljelse?
Är det att följa strömmer eller att faktisktfölja sin egen väg, vilkken troligen är utstakad av Gud? Det enkla svaret är väl att efterföljelse nnebär att gå i Kristsi fotspår........men vad betyder det egentligen? Att göra som Kristus eller att följa sitt hjärta och är dessa två saker samma sak? Det kan det vara men behöver inte vara!
Mycket att tänka på...hopppas att det är klart före söndagen......

tisdag 24 juni 2008

mmmmm det önskar jag med



No matter how is the road I travel,
just wish that every step I take,
will leave behind beautiful footprints...

Livets grymhet, orättvisa och förgänglighet

så grymt livet kan vara.
Varför måste en mamma på 35 år dö och lämna tre småtjejer och sin man?
Vår granne lever just nu sina sista dagar och det är ständigt en hord av bilar utanför deras hus. Läkare, hemsjukvård, vänner, familj i en salig röra. Barnen ser man knappt till och mellanflickan ser ut som en stenstod. De vet vad som ska hända, men förstår det ändå inte. Varje gång jag åker förbi sneglar jag på flaggstången för att se omflaggan hänger på halv stång......ganska löjligt egentligen , för vad är det som säger att någon går ut och halar flaggan när hon till lsut får somna in? Vem skulle tänka på det?
Livet är så oförutsägbart. För tre år sedan var hon frisk och lycklig över sitt yngsta barn, nu ska livet ta slut vilken stund som helst. Det är då jag ber i förtvivlan efter en mening,

Gud vad är meningen, ge mig en hint och snälla du ta hand om dem som blir kvar. Vaka över dem, vagga dem , skydda dem var dem nära. Var hos dem varje minut och varje andetag så att de kan känna någon form av hopp och trygget i sina liv. Ge dem glädjen åter och ta emot mamman , ge henne ro och vila från sjukdomen och smärtan. Gud hör bönen!

Det är märkligt hur berörd man blir av sådant som är lätt atta identifiera sig med. Just nu funderar jag mycket över livets förgänglighet. Allt kan avar aöver i morgon, har jag då sagt allt jag vill säga? Jag är troligen alldeles för dålig på att tala om för mina nära och kära hur mycket de betyder för mig, dålig på att ta tillvara livet som ju faktiskt är nu, inte om ett par år!

Ok efter dessa deprimerade rader får jag väl ta tag i mig själv och gå ut och leva livet i dag!






söndag 22 juni 2008

Midsommar

Har firat en barnmidsommar och det har varit fantastiskt. Bara att inse att det är så livet är just nu. Egen midsommarstång köttbullar bredvid sillen och så stora midsommarfirandet i byhålan. Grillnign med vännerna som har lika stora barn på kvällen ....Otroligt trevligt och ingen baksmälla dan efter. Sååååå skönt. Men kanske lika bra det med tanke på att det var jobb klockan 11 och sedan ett tag till......

Ja jag börjar nog bli gammal... hade nån sagt detta för fem år sedan så hade jag skrattat och sagt att detta kommer aldrig hända mig!!!!!! Vuxen poäng??????

torsdag 19 juni 2008

första dan på jobbet och midsommar

Så kan jag då titulera sig tjänstebiträde. Känns gott att få prova på att vara "präst" under sommaren. Men det är en massa saker som jag plötsligt måste hålla reda på......kallas att vara vuxen och ta ansvar eller nå´t tror jag,. Hittills har det ju alltid funnits en handledare i bakgrunden, men nu måste jag klara mig själv!!!!! Faktiskt lite skönt oxå om jag ska se det från andra sidan. Har idag varit riktigt produktiv en predikan , två agendor, en förbön och så inledningsord...... Produktivitet sjönk dock drastiskt när ett begravningssällskap skulle ha sin minnesstund i rummet bredvid. Jag misstänker att de deltagande barnen suttit stilla och varit tysta för länge för deras smak!....Allt ljud och all återhållen rörelse komprimerades till att komma ut på ca fem minuter precis utanför min dörr!

Idag är alla poäng från universitetet rapporterade! Det känns så skönt att ha dem! Det är tur att det finns snälla lärare och administratörer som vill hjälpa till när detkniper tidsmässigt....nu är det bara att vänta på besked från Lund och se om det finns plats, men det borde det verkligen göra

Dags att ta tag i midsommarförberedelserna. Rosévinet ska kylas......(hörde jag ett fnitter?) altan snajdas, och köket hittas i röran.
Ska bli riktigt mysigt att faktiskt fira midsommar med barnen i fokus. Det är nog bara att inser att de där vuxenmidsommrarna får ta paus några år nu......till förmån för dans, midsommarstång, kransar och jordgubbstårta...(hörde jag vuxenpoäng?)

Trevlig helg!

onsdag 18 juni 2008

Ro i sinnet

utsikt som ger vila för själen......detta ser jag från min altan....RO

tisdag 17 juni 2008

Det där med att handla.......

Jag behöver verkligen gå på kurs.......Jag tycker det är sååååå tråkigt att handla. Särskilt mat men även kläder. Varför kan det inte bara likt Harry Potters värld skramla in mat i kylen och fram på bordet bara jag viftar med trollstaven....som jag förvisso inte har, men ändå! Och de går i trollkarlsklädnader vilket oxå är en bra idé......

Hörde på prästvigningsfesten att Präster är de största gratisätarna.....kanske väääldigt rätt yrke för mig isåfall. Då både slipper jag gå och handla och laga maten! Dessutom behöver mani nte välja kläder själv, finns ju liksom en dresscode redan........... hihihi. Utöver kallalesen och viljan att bli präst så finns det alltså fler fördelar som jag inte reflekterat över tidigare.
Fantastiskt!

måndag 16 juni 2008

Väntan


Jag är verkligen USEL på att vänta. I fredags klargjordes att alla inte kommer få plats på pastis som det ser ut nu. SURT! Jag vill verkligen in i Lund. Inte för att Uppsala är dåligt, men känslan säger Lund!
Då blev det plötsligt viktigt att få in alla poäng så fort som möjligt för att vidarebefodra intyg. Först in med fullständig ansökan strå först i kön.......Och Då måste man vänta. Först på att få sina poäng sedan på att få sin bekräftelse att man är antagen eller inte......BLÄ
Jag och femåringen är ungefär lika bra på det där med väntan.....




söndag 15 juni 2008

PRÄSTVIGNING

Idag har jag varit på min första prästvigning. Så MÄKTIGT!
Att se sina kamrater i kaftan är helt otroligt, jag var tvungen att gråta en skvätt.
Mässan var otroligt vacker, men två timmar lång så det gäller att klara att sitta stilla så länge!
Men nu vet jag hur det går till och den som inte har varit på en sådan tillställning rekommenderas absolut att göra det så snart som möjligt! Det är så fint!

Som en kontrast till detta ska jag nu in i Potters värld vilken fångat mig de sista dagarna, därav de något färre inläggen....Den som inte läst Harry Potter borde verkligen prova, det är verklighetsflykt på hög nivå!


fredag 13 juni 2008

jag har lämnat min uppsats


klart för granskning!
uppsatsen ligger inte längre på mitt bord!!!!
Känns fantastiskt! kanske skulle jag fundera på att blir en något mer närvarande bor ett tag nu!!!!
Inser att jag faktiskt har pluggat som en liten gnu de sista tre åren och att minsta barnen faktiskt är 3,5 år.....Undrar om de vet vad det innebär att ha en normal Mamma som går till jobbet på morgonen och sedan är ledig när det är kväll....Såklart att de inte vet, hur skulle de kunna veta det? Och mest troligt kommer de inte få reda på det heller med tanke på att mamman ska arbeta i kyrkan.......ja ja det kunde varit värre!
Nu ska här fixas lunch så att vännen med resrutt söderut kan få lite mat i magen och inte behöver vara matarg vid framkomsten......Och blivande prostinnan kan få en pratstund med den efterlängtade vännen, det var alldeles för länge sedan!

Sedan ska här göras tårta till mormor som fyller år i morgon....princesstårta beställd.....hur gör man egentligen det?
jaja det är eftermiddagens problem!


torsdag 12 juni 2008

Varde ljus

Jag kan inte undanhålla er denna lilla inredningsdetalj som kom från vännen via mail....
Fantastiskt att ens vänner vill muntra upp en lite i uppsatstristessen.

Rubriken var: Dra i spaken om du vill se ljuset mitt barn......


onsdag 11 juni 2008

Sorgens återkomst



Ibland förundrar sorgen mig så oerhört.
Det har snart gått ett år sedan min älskade morfar gick bort. Lugnt och stilla och så välförtjänt var hans vila från smärtan och en kropp som inte längre ville fungera. Inte mindre blir sorgen och saknaden för det, men nu trodde jag att det var ganska färdigt.......tills jag skrev förordet till min uppsats och insåg varför den inte är klar förrän nu................jag var ju helt enkelt tvungen att ta en paus för att sörja. Till och med jag som aldrig ger mig tvingades till reträtt..........och så väl jag behövde det.
Men då när jag skrev de där orden insåg jag plötsligt hur otroligt stor saknaden är. Jag saknar handen på min kind, de oroliga frågorna om hur tentorna hade gått, tjatet om i fall det inte går att bli präst lite fortare, för han ville så gärna vara med den dagen. Vi visste båda att det inte skulle bli så och det kommer vara så otroligt svårt när jag väl är där, men inte han........
Idag när jag skriver de sista orden på examensarbetet vet jag att han skull varit så stolt så han nästan kunde spricka.............och nånstans vet jag att han ändå ser mig och låter en tår rinna för kinden, min lättrörda morfar!
Saknaden är så stor och gör så ont. Morfar jag saknar dig och jag älskar dig!


hånskratt i ansiktet

igår var det så äntligen dags för Sverige att träda in i EM.....LYCKA!!!!
Blivande prostinnan hade laddat för att få belöna sig själv med att få se HELA matchen utan en tanke på uppsatsen som bör färdigställas.......
Men vad sker...................STRÖMAVBROTT! Hela byhålan och även närliggande något större byhåla var utan ström ! Det brinner i skogen och dessutom under en högspänningsledning var beskedet...självklart är det lämpligt att stänga av strömmen då, men det SUGER!!!!!
Mannen var dock nöjd . Han satt i staden på lokal, bjuden på mat och dryck med en storbilldsskärm rakt framför nosen..........olika falla ödets lotter kan man lugnt säga!

Till stora lyckan så hittade jag iallafall MP3 spelaren med tillräckligt med batteri för att kunna följa matchen på radio...........

Detta avbrott ledde oxå till att ingen uppsats alls blev skriven i går kväll och att jag idag tvingas sitta på universitetet för att procucera det sista för att med högt huvud kunnna avlämna till opponent och examinator i morgon..........Påpekas bör att det tills igår kväll inte fanns någon opponent till mitt arbete......det är dock tur att det finns folk som vill förgylla sin födelsedag med en skvätt av Dag Hammarsköld......Skulle själv inte kunna tänka mig en bättre födelsedag!
Tacksamheten är iallafall stor för detta förbarmande...hade varit surt efter allt slit att inte få gå upp nu utan vänta till Augusti!




tisdag 10 juni 2008

Dag så tänkvärt



Inte jag utan Gud i mig.
Jag är kärlet Guds är drycken. Och Gud den törstande.

måndag 9 juni 2008


Kolmården avklarad för idag....Hur många steg går man egentligen på en dag i detta djurens Mecka. Blivande prostinnan är mycket slut och vill bara ha en STOOOOR skål popcorn, det är väl vad skammen bjuder en måndagkväll osså lugn och ro.....
OCh vad månne bliva av detta? INGET ALLS.
Snälla Handledaren lovade att ställa upp i morgon så då är det väl bäst att ha något åt honom att tycka om........
En viss tröst unnar jag mig dock.........30 minuter humor med "friends"

söndag 8 juni 2008

Dag Hammarskjöld är verkligen nå´t att bita i

Alltså är det inte märkligt vilken kapacitet man kan locka fram när man verkligen måste,......Handledaren sa att onsdag måste uppsatsen vara färdig annars får du vänta till Augusti med att gå upp......vad gör det ambitiösa prästkandidaten och trebarnsmamman då då?
Just det, börjar skriva i rasande tempo och plötsligt ser man änden.....eller kanske många ändar eftersom den kära Dag Hammarskjöld emellanåt kan ses som något tvetydigt. Förunderligt HUR många tolkningar det kan finnas kring en text........ JA ja det är väl bara att blunda för dett och se MIN sanning som alla andra verkar ha gjort.

Nu är det söndag och i morgon är Kolmården utlovat så då är det väl bara att fullfölja och Dag får vila..............Hoppas att handledaren är tillgänglig för glada tillrop och struktureringshjälp på tisdag morgon bara.......

Nästa insikt....bara den uppsatsen är klar så är det faktiskt så att det är möjligt för undertecknad att ta ut sin teologexamen.........mycket märklig känsla! TEOLOG:....................



lördag 7 juni 2008

Petrus svärmor kanske inteär så dum ändå......


Jag säger bara en sak...fyndigaste namnet ger ära och fina priser,,,,,,,,,,

torsdag 5 juni 2008


KALAS!!!
Sommarkalas på altanen med vännerna.....så mysigt. Snart kommer de och vi ska bara vara, äta, dricka, prata, prata, prata......synd att alla inte kunde komma, men sommaren är ju lång!

otäckt


Plötsligt blev det såååå verkligt. I det stora vita kuvertet låg biskopsintyget och domkapitelsintyget som talar om att jag har fått en ok-stämpel i baken, ungefär som tomten på TV på julafton ok-stämplar dockan........Nu är det liksom verklighet och nära.Det står verkligen att jag ska få bli präst, de har inte ångrat sig. uhhhhh så underbart och fantastiskt och och och jag vet inte vad......

Om jag är gråtfärdig nu....hur mycket kommer jag då gråta när jag väl får stolan på axlarna????


måndag 2 juni 2008

altan



Eftersom viss tycker att sidan uppdateras dåligt så ligger jag väl i en del idag. Här är resultatet av min fredag då jag inte vågade köra bil..... Ganska snyggt om jag får säga det själv. Tycker om grönt plötsligt, särskilt lime......
Lite som ett extrarum, men med frisk luft och en massa inspiration när man tittar ut över räcket och ser allt det gröna











avsaknad av kärlek=synd

läste kloka ord av Stinisen

..Synd är inget annat än avsaknad av kärlek.......

Det tycker jag var klokt och tänkvärt

söndag 1 juni 2008

kallelse

AHA en helg har passerat.
I dag i kyrkan talades det om kallelse, ett mycket spännande ämne. Vad är egentligen min kallelse? att vara mamma, maka, dotter, vän, medmänniska eller präst. Jag inser att det är så otroligt lätt att fastna i tänket kring att kallelse har med kallelse till prästerskapet att göra. Egentligen är ju det bara en liten del, kanske minst av alla mina kallelser. Att vara mamma är väl större än att vara präst eller? Tre små barn är helt utelämnade till min vård, omsorg och kärlek.....hmmmm jag behöver nog tänka på det här ett tag
Och kallelsen att vara barnbarn, kan det ses som en kallelse eller? Jag älskade min morfar otroligt mycket och ville honom allt väl, men även mina barn behövde mig och jag slets där emellan. Att ge morfar all tid jag tycker han var värd och att ge barnen all deras tid?.....

Kallelsen är något som vi alla har i stort och i smått och jag tror att vi behöver träna på att se att alla kallelser som vi själva och andra har är lika viktiga och stora , men på olika sätt.

Ja det var väl kvällens djupdykning........
Kan det vara solsting?