tisdag 30 september 2008

tillverkningsindustri

saker jag tillverkat idag:
1 krona med tolv styckenstjärnor allt av ståltråd!
1 sol målad på en t-shirt
1 predikan
1 rejält klippsår i vä pekfinger

måndag 29 september 2008

Dittt Ljus är mina fötters lykta

Hur svårt kan det vara att få ihop en predikan?
Det är tur att man har trevliga vänner som kan komma med glada tillrop när det behövs,,,,

Hur kan vi i dagens samhälle ge allt vi har? Detta materialismens näste knyter ju fast oss vid prylar prylar och åter prylar....farliga saker!
Och samtidigt säger Jesus att det är svårare för en rik att komma till himlen än för en kamel att komma igenom ett nålsöga.......

Tur då att vi har Jesus själv som vägvisare i våra liv, han som är livets ljus som lyser vägen för oss.....

"Ditt ljus är mina fötters lykta och ett ljus på min stig"

det skrider framåt

dagarna går
har nu kommit till femte veckan i södern och det känns riktigt bra. JAg inser mer och mer att jag troligen kommer att bli präst vad det lider.
på onsdag kommer det andra eldprovet, efter att ha döpt en docka och nästan börjat gråta över att få säga de där magiska orden........
På onsdag är det nämligen kläddag och man förväntas prova prästskjortor och bestämma sig för vilken kaftanmodell som möjligen kan tänkas passa på en sån som mig.......HJÄLP! Hade ett pepptalk med vännen som är mycket klädintresserad och som gav goda råd om vilka skjortor som är bra och som möjligen kan tänkas passa på en som är icke skjortmänniska!Hur som helst är det liiiite otäckt med denna provning. DÅ får man se sig själv i typ prästkläder ochm,åste inse att det börjar närma sig,,,,,,,,,scary! Men lite kul också kan man ju lyckligt säga......ambivalent, vem då? Jag? NÄÄÄÄÄÄÄ det tror jag inte, eller kanske då?!

I övrigt har jag haft en skön lång helg hemma med familjen. I söndags provade vi på något mycket trevligt, nämligen söndagmiddag med vänner! Det ska vi göra om. SÅ sällan man lagar mat i lugn och ro och äter med vänner i lugn och ro. Det var såååå mysigt. måste upprepas!

Även trädgården har fått sig en duvning denna helg och blivande prostinnan har provat om de muskler som en gång syntesännu finns.....det gör de jag lovar! De känns......Trimmerkörning ,
skottkäror och sånt är inte helt vana grejor för mig,,,,,men det blev fint i trädgården iallafall!

Vad som är synd är att dessa helger går så fort. Plösligt var det måndag morgon 05.10 (okristligt tidigt) och klockan ringde. Bara att pallra sig upp ta barnen till dagis och slita tågstol söderut igen. Tur attd et finns resesällskap av trevligt slag!

Så nu är jag här igen och har lyckats knåpa ihop två predikningar, springa en sväng och chatta med några vänner.....inte illa för att vara en måndag och ha varit på institutet (obs inte skolan, vilket är petigt för vissa) en hel dag.

Nu till Tv:n innan kudden ropar!

tisdag 23 september 2008

två liv

livet springer men inte min blogg. Hjälp vad mycket man ska hinna med. Två liv är visst ett för mycket.......helgen var intensiv med barn som börjar protestera över att mamma inte är hemma jämt som de är vana vid och allt annat som ska ordnas. SÖndags var vi hos vänner och fikade och bara var och det var underbart. NU är jag tillbaka i södern och ska inse det.
HAr tillsammans med en kamrat fått en lägenhet inför vårterminen och det känns kanon! Ibalnd ska man ha tur!
Nu frukost och lite lärande innan kvällen kommer......

tisdag 16 september 2008

its alive!

tjooo jag lever och attans vad kul det var. förstår att jag var beroende av detta för några år sedan!
Nu ska jag försöka mig på att hitta den där höstjackan som visst blev kallad vinterjacka i tidigare inlägg. Sedan blir det middag med kamraten som fyllde 40 år i går och ett par stycken till.
är förvånad över hur mycket man kan hinna med på en dag egentligen!

riskera livet...

hihihi
BLIVANDE PROSTINNAN SKA NU RISKERA LIVET GENOM ATT GÅ PÅ FÖRSTA STEPPASSET PÅ CA ETT HALVÅR......HOPPAS PÅ ÖVERLEVNAD!

måndag 15 september 2008

lägesrapport

livet flödar fram och nu är det tredje veckan på pastis. Otroligt.
Som kamraten sa på tåget i morse. Veckorna blir så långa när vi åker så här; Först har man en vecka borta och sedan en vecka hemma. det är verkligen som två liv!

Den här veckan ska skollivet innebära en massa reflektion över dopets teologi. Men då är de så snälla så vi får 4 timmar en eftermiddag när detta ska göras. denna infaller imorgon så då ska jag dessutom passa på att försöka hitta en höstjacka........Insåg att det är väldigt länge sedan jag köpte en sådan eftersom jag tror att de typ kostar 400 på h&m sanningen var visst numer typ 700! Jag är som mormor! Tror att världen står stilla och köper visst kläder lika ofta som hon också!

Idag har också stadsparken utforskats. Där kan man springa ochfå sin vckoliga motion, det är bra.

Idag har också SJ visat sig från sin rätta sida då x2000 var 40 minuter sent. Kul det är att stå i stationsbyggnaden 6.50 och inse att tåget inte kommer förrän 7.30 och dessutom veta att manlämnat varma sköna sängen mycket tidigare än som var nödvändigt. JA ja framkom vi iallafall, men blev utan mässan! Tur att det kommer en ny på onsdag morgon!

katolska mässa

så har nya erfarenheter infogat sig i blivande prostinnan. Jag har för första gången deltagit i en katolsk mässa. Ja, inte fullt ut alltså. Jag fick ju som icke-katolik nöja mig med välsignelsen, men det är inte det sämsta det heller. Det är spännande att göra nya erfarenheter av detta slag. Det var två celebrerande präster som tillsammans läste partierna som är avsedda att läsas av prästen lite konstigt, men ganska maffigt. Det är en stor skillnad i att prästerna tar emot gåvorna först och inte sist som det är hos oss.

Det känndes som att de som var där verkligen var där för att de ville. Stämningen var på något sätt innerlig och ärlig, något jag ibland kan sakna i min egen kyrka.
Jag är dock glad att jag sjungit så mycket i kör som jag gjort och dessutom mycket mässmusik på latin så jag kunde h'nga med i det latinska partierna och veta ungefär vad som sades och sjöngs.
En ny och nyttig erfarenhet som behöver begrundas en stund...

torsdag 11 september 2008

hemma

Hur underbara är inte barnkramar när man riktigt längtat efter dem!
Hemma igen med andra ord och mött av femåringen rusande och kastande sig rund min hals är jag klev av tåget!
Så mysigt! De andra sov dock så dem få jag pussa på imorgon.
Ska helt släppa dopets teologi nu ett par dagar och bara vara mamma.
Pappan sticker dock på fiskeresa hela helgen så fru får jag vänta med att vara till nästa helg som det ser ut!

film!!!!!

det är inte bara teologi i blivande prodtinnans liv. Har just kommit hem från en filmkväll(!) inkluderande middag med vännerna. Är djupt tacksam att ha lärt känna dem och det är en stor bonus att de råkar bo just här, så att vi dessutom kan umgås live istället för bara via mail och telefon.....
Taxidriver en typ väldigt gammal film har konsumerats , givetvis en repris för sällskapet men en ny erfarenhet för blivande prostinnan.

Nästa vecka skall ny erfarenhet göras då katolska kyrkan ska besökas, ska bli spännande och intressant. Hoppas bara att jag har vett att fatta vad man får och inte får och bör göra som lutheransk gäst i deras kyrka..........

I morgon hägrar hemmet och barnen, ska bli skönt att komma hem till egna sängen och lugnet i skogen....inga bilar utanför sovrumsfönstret!

onsdag 10 september 2008

dopets teologi

Dop är underbart, men teologin känns snårig. HUr förklarar man ett mysterium för dopföräldrar som vill veta allt och förväntar sig att man som präst mer eller mindre kan förklara dopets hemlighet vetenskapligt.........
Det är verkligen svårt, tur att det finns fler som upplever denna snårighet! Några att diskutera detta med och fundera tillsammans med. Men det är i dessa lägen jag tvivlar på om jag verkligen är färdig att träda in i tjänst om typ 9 månader.

Särskilt svårt är detta som handlar om ifall de odöpta barnen inte skulle räknas som Guds barn, vilket för mig är en utesluten tanke. SÅklart är all abrn skapade och ölsakde av Gud vare sig de är döpta eller inte.

En vacker tanke som någon kläckte är att dopet är ett möte mellan barnet och Gud, ett möte som är början till en livslång ömsesidig relation. En början för barnet att lära känna Gud. Det odöpta barnet skulle därmed fortfarande vara älskat av GUd, men kanske inte ha enlika medveten relation till Gud.
Som enlärare sade: Det är lättare att känna sig älskad om man VET att någon älskar en, om det är verkligt uttalat.......

Att sedan ge sig på att skriva ett doptal blev ännu värre. Har ju gjort det förut, men nu är det blockerat. Valde att skriva på ett sätt kan , men inte behöver uppfattas som exkluderande och detta bara för att testa på hur gruppen reagerar över detta.......om de reagerar....hehehe ingen som vet. Ska bli spännade.
I talet talar jag nämligen i vi-form om döpta och det finns ju möjligheten att någon faktiskt inte är döpt och isåfall inte skulle kunna inkluderas i detta. Men den här gången i en kristen kyrka så förutsätter jag att alla kan känna sig inkluderade så får vi se vad övriga tycker. Det är det som är skönt med pastis, man kan exprimentera för att se vad som händer......

måndag 8 september 2008

mer doku

tiden går och jag bloggar uppenbarligen inte så bra eller snarare ofta längre....
för att anknyta till de upprörda känslorna förra veckan angående tv-dokumentären så är det så att samtliga studenter på de pastorala instituten kommer att få en enkät med anknytning till denna.....spännande ska det bli att se vad den kan inehålla.......vad kan man tillägga efter de kommentarer som lades i den dokumentären.....HJÄLP vilken värld vi lever i eller?
I dag messade vännen från huvudstaden..... desperat arg efter att ha sett en repris av programmet! Det måste vara skänt att kunna väcka sådan debatt som filmare......

onsdag 3 september 2008

pastis och så var det det där med dopet

har just insett att många av mina senaste inlägg utmärks av ett otroligt slarvigt språk och mycket lite eftertänksamhet. På något sätt är det så en symbol för mitt liv just nu, en form av oreflekterad röra.
Att rycka upp sig själv från liv och hem för att förverkliga sina drömmar och svara på sin kallelse har inte bara fördelar, men heller inte bara nackdelar. Jag tvingas tänka tvingas tagga ner, tvingas reflektera över mig själv och över andra, särskilt min egen familj och vänner, men också över de nya människor som kommer att vara en del av mitt liv det kommande året och mest troligt resten av mitt liv eftersom vi kommer arbeta i samma kristi kyrka!
Det är inte utan att ett uns av ånger över valet av studieort kommit över mig ibland. I Uppsala hade det varit så lätt, med vännerna som man redan känner och som jag kommer att vigas tillsammans med. Saknar också kamraten som flytt stiftet och för kärlekens skull valt ett av de västliga stiften. I Uppsala finns de allihop, och även en av vännerna som läser PB befinner sig där under hösten. Men troligen öppnar man sig mer för övriga gruppen om man som här befinner sig i främmande land med bara en kamrat med sig från egna stiftet.

nog gnällt. Efter min lilla stund av längtan tog jaghur som helst tag i mig själv och pratade lite med några av de nya kamraterna. De är myvcket trevliga och det ska bli spännande att lära känna dem mer. Vi hade en trevlig stund med lunch på stan oxå.
Dessutom har vi nu fått inro till alla huvudämnena och det verkar bli en mycket trevlig och lärorik höst som väntar......

Idaghar jag även pratat med äldsta barnet utan att han bara gråter för att jag är borta. DET var skönt!
Nu sk ajag ta ett dyk in i dopteologin för att se vad det kan ge......ska bli skönt att sätta tänderna i med tanke på att jag själv ibland haft djupa funderingar kring mitt eget dop och ibland känt en viss tomhet inför det faktum att jag själv bars fram till dopet utan att någon hade en enda kristen tanke med det.....det var bara i traditionens namn som jag bars fram, utan faddrar och utan en rtankae på att någon skulle ge en vidare kristen fostran.........

måndag 1 september 2008

Kan kärlek vara ful och syndig?

Igår gick en dokumentär om en kvinna som läste på Johannelund för att bli präst. Hon är gift med en kvinna och i filmen fick man möta fördomar som jag trodde inte fanns. en av hennes klasskamrater jämförde homosexualitet med pollenallergi, som en defekt på den perfekta människokroppen! Jag beundrar henne som stod ut i en samling människro där alla menade att det är fel att välsigna partnerskap! Men jag funderar på varför hon inte lite mer talade om att deras uttalanden faktiskt sårade henne!....

Men hur kan kärlek mellan två människor vara något syndigt? Jag har mycket vsårt att förstå det. Jesus prediakr om kärlek och vill männsikans bästa, inte skulle han ha fördömt ömsesidig respektfull kärlek mellan två människro bara för att de är av samma kön?

GUD ÄR KÄRLEK OCH VI ÄR SKAPADE TILL HANS AVBILDER

på plats

så är jag då på plats i LUnd och återupplever känslan av att vara student på riktigt som det var då det bagavs i i Gävle för typ 13år sedan....studentlägenhet tågresor fattigmansmat inga barn eller man i närhetet. Skillanden är att det finns en längtan efter mannen och barnen där hemma.

i morse grät två av tre barn då jag lämnade dem på dagis och det fick det arma modershjärtat att gå i bitar. förhoppningsvis var det bara den här veckan. Snart vänjer de sig väl vid att jag åker och kan vila tryggt i att jag faktiskt kommer hem varje torsdag.

Ska snart ta mig mot staden för att äta middag med vännen som bor här. känns ganska skönt att ha henne i kväll så att man inte bara sitter här och funderar på vilken usel mor man är som lämna sina gråtande barn hemma.....

Igår träffade jag vännen som har cancer. Det var fantastiskt att se henne igen. Hon såg ut att må skapligt och lite hår had eväxt ut på hennes huvud igen. DET inger hopp. Jag hoppas att det fortsätter åt det hållet så att hon kan vara med i juni vid prästvigningen!

Utanför fönstret är en relativt trafikerad bilväg. Sk abli intressant att se om lilla fru lantlolla kan sova med bilarna susande utanför istället för tystanden i hemma i skogen eller om det krävs en tillvänjningsperiod!

Ja visst ja Självklart måste rapporteras att alla sönerna nu är i besittnign av eget rum med leksaker och allt och att prostinnehemmet nu är ett antal sopsäckar fattigare vad det gäller skräp som tidigare hade sitt hem i kontorets skrymseln!

I morgon börjar pastis......början till slutet som blir en början!