torsdag 29 mars 2012

Gå och bruka din kraft

I Domarboken finns denna text i kap 6:

11Herrens ängel kom till Ofra och satte sig under terebinten som tillhörde aviesriten Joash. Gideon, hans son, höll just på att tröska vete i vinpressen för att midjaniterna inte skulle komma åt det. 12Herrens ängel visade sig för honom och sade: ”Herren är med dig, tappre krigare!” 13Gideon svarade: ”Men, herre, om Herren är med oss, varför har då allt detta drabbat oss? Var är alla de under som våra fäder talade om när de berättade hur Herren förde oss ut ur Egypten? Nu har Herren svikit oss och gett oss i midjaniternas våld.” 14Herren vände sig till Gideon och sade: ”Gå, och bruka den kraft du äger till att rädda Israel ur midjaniternas våld.


Gideon är hur sur som helst, inget är som det ska och han står och tröskar vete i vinprssen, troligen för att det inte var säkert att vara på den vanliga tröskningplatsen.....När ängeln kommer tar Gideon chansen att häva ur sig en del av all sin ilska och frustration.
Men det underbara kommer, ängeln förebrår inte, inte på något sätt. Istället uppmanar han Gideon att använda sin kraft till det han önskar och vill.

Tänk om vi alla lyckades med detta, att ta den energi som finns i vår frustration, vår besvikelse och ilska och använda den till något konstruktivt!
Om vi lyckas med det tror jag att världen kan bli en annorlunda plats att leva i....