fredag 7 oktober 2011

Religiofobi ochom att inte ens tvivla

I en kommun nära min får förskolebarnen inte gå till kyrkan för att helt icke-konfessionellt prova lite instrument tittat på kyrkan (i kulturellt syfte) och tala om att alla människor är lika mycket värda.
rektorn motiverar detta med att barnen kan komma hem och tala om Gud, hon tillägger sedan att de heller inte får hälsa på i stallet för då kan de komma hem och säga att de vill börja rida......
Religiofobi?

En mycket gammal präst i jag träffar ibland sa härom dagen att det var förskräckligt att människor nuförtiden inte ens tvivlar. Jag förstod inte riktigt först, men när vi pratade vidare slog det mig hur rätt han har. Människor tvivlar inte ens, de tror inte! Det känns så svårt att acceptera. OM man inte alls tror och alltså inte har något att tvivla på såååååå tomt. Men den gamle mannens ord är viktiga för oss alla att reflektera över.
Människor nuförtiden tvivlar inte ens, för de har bestämt att de inte tror!
Bit i den om ni har lust!

Hur farlig verkar religionen för en icke-troende? Och vad är det som verkar så hotande och farligt?

1 kommentar:

Erik Carlson sa...

...Eftersom ingen har bemödat sig att svara på din fråga, kan jag passa på:

För oss icke troende ter sig religion i bästa fall harmlöst skrattretande, och i värsta fall livsfarligt.

Det som verkar så hotande och farligt är att många religiösa yttringar förkastar flera tusen års vetenskaplig utveckling, och hämmar kritiskt tänkande. I stället förväntas man acceptera bronsåldersideal och "våga" tro på dessa trots att hela tillvaron i övrigt inte verkar stämma överens med heliga skrifter.

Det som verkar så hotande och farligt är att många religioner följer läror eller böcker som förminskar och begränsar människan.

I dagens svenska samhälle har vi lagar och samhälleliga regler som främjar individens möjligheter att utvecklas, oavsett kön, härkomst eller sexualitet. Många av dessa människor skulle i bästa fall inte få rösträtt eller rätten att bestämma över sin egen kropp, och i värsta fall stenas till döds, om man följer de regler som står i bibeln eller koranen.

I många länder där man tolkar heliga skrifter mer bokstavligt än i Sverige, så blir man följdaktligen mördad för att man genomfört abort, eller för att man blivit våldtagen, eller för att man inte tror på den gud som majoriteten följer.

Allt detta, och mycket mer därtill, är vad vi som är icke troende är rädda för.

Med vänliga hälsningar,

Erik Carlson