tisdag 20 september 2011

praktiskt!

Idag fick jag syn på en liten sak som jag gärna skulle vilja ha. Skönt att slippa diska vitlökspressen! Har kollat på liknande sak i porslin, men backat då priset varit typ 250 spänn. Den här passar min plånbok och mitt snåla sinne bättre, 50 riksdaler och den är min!

Gå in på favoritsaker.se så hittar ni den och en massa annat kul!

onsdag 14 september 2011

ECCE HOMO!!!!!! Med tanke på den gyllene regeln....

Ecce homo- se människan
Så sa Pilatus när han visade upp den slagne fångade Jesus inför folket! Han ville att de skulle se människan inte bara det som hans fiender ropade om honom…..
SE människan……….
I Evangeliet uppmanar Jesus i sin tur oss: Ecce Homo-se människan!
Det handlar inte bara om att känna till den där frasen som de som de flesta föräldrar lär sin barn. Att du ska vara mot andra som du vill att de ska var mot dig, nej det är något mycket större, det handlar nämligen om att verkligen göra det också!
Kolla Jesus. Hela hans liv är ett föredöme för oss och vi är som hans lärjungar kallade att gå i hans fotspår! I hans fotspår Han som ständigt strävade efter att besegra ont med gott.han som till ochtmed offrade sitt liv för din och min skull för sina vänner och för sina fiender. Du och jag vet hur svårt det kan vara att be för sina fiender,men Jesus bad till och med för sina bödlar: Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör kanske bad han Ecce Homo!……… och kanske ber Jesus så för oss idag i sin himmel. Ecce Homo!
Att knuffa ner någon i en brunn och låta honom ligga där i väntan på döden…… Att sparka ner någon på gatan och gå därifrån. Att hjälpa någon upp ur brunnen eller att gå fram till den slagne där på gatan…… Ecce Homo. Det här låter ju som ganska sunda saker, att hjälpa den utsatte, sådant som vi alla nog känner att vi borde göra och till och med gör om det behövs…..
Men hur är det med dem som kastade i brunnen, med dem som slog, med dem som våldtog, med dem som mördade och torterade, med de som förföljde……. Ecce Homo?
Jesus uppmanar oss att bemöta alla våra medmänniskor med kärlek, även våra fiender, precis som Paulus uppmanar Romarna till detsamma, även om Paulus har en liten knorr på slutet om att det dessutom blir en liten plåga för fienderna om man behandlar dem väl…….
Jesus ser till den lilla, till den utsatta och han bryr sig inte om vad andra säger om honom för att han umgås med sjuka, med syndare, ockrare och allt vad det är. För Jesus se bakom maskerna, bakom kläder och yrken, Ecce Homo
Vi utmanas alltså till Ecce homo ständigt i våra liv och det är sannerligen ingen lätt uppgift, det tror jag att vi alla vet och känner till.
En pojke som jag känner väl brukar titta menade på sin mor när hon påminner om den gyllene regeln och sucka. Det är BARA prästmammor som håller på och säger så där! Nu tror jag nog att den lilla gossen har väldigt fel i just det, för det är nog både mammor, pappor, och vuxna utan barn som säger detta och inte minst JESUS!
Ecce Homo-se människan! Se mänskligheten, jag är nämligen väldigt övertygad om att vi inte kan rymma från den mänsklighet och medmänsklighet som Gud har skapat i oss. Det är en del av att vara människa liksom. Vi kan dölja det väl och kämpa emot, men vi kan aldrig helt besegra den. Kraften är för stark! Hur grym människan än kan verka vara, hur mycket hat hon än utstrålar gentemot andra människor, hur vidriga handlingar hon än utför, så finns där under ändå någonstans medmänskligheten…….
Under mina studieår läste jag en bok som hette ”Cruelty of humanity during 20th century”. Det är en mycket obehaglig bok som handlar om allt annat än medmänsklighet…. Men det finns också hopp in boken. I ett avsnitt beskrivs Sydafrikas Apartheid-tid och många av de grymheter som pågick där, men en historia visar just på att mitt i detta helvete så fanns ändå medmänskligheten dold någonstans även hos de värsta rasisterna…..
En vit man jagar en svart kvinna genom gatorna, hon flyr för allt vad hon är värd bort från misshandel, slag,m sparkar, hån, tortyr,ja kanske till och med från döden. Han jagar henne med geväret i högsta hugg, han jagar henne främst för att hon är svart, men så vrickar hon till foten och tappar sin sko. Rädslan river i henne, nu är hon fast, men istället för att kasta sig över henne, böjer han sig instinktivt ner och plockar upp hennes sko och räcker den till henne…… ECCE HOMO!
Där mitt i det inlärda hatet, bröt medmänskligheten igenom

måndag 12 september 2011

Hockey

Jodå hockey är viktiga saker i familjen....
Under år roadtripp norrut roade vi oss med att stanna till vid de hockeyarenor vi passerade! Tyvärr glömde vi att fotografera i Gävle, men där var vi oxå och införskaffade golfpeggar med Brynäslogga till kattvakten!
Måste nog säga att vackrast ligger arenan i Ö-vik, precis nere vid havet....





Vi kan också tipsa om att det finns geocacher i närheten av flera av arenorna,barnvänliga är de oxå!