måndag 15 augusti 2011

Fler barn låter mer än färre......................

Ibland undrar jag hur forskare får pengar till sina projekt alternativt om mänskligheten tappat förmågan till logiskt tänkande. Läste på Ekots hemsida om att forskare kommit fram till att det blir lägre ljudnivå om man har färre barn i grupperna på förskolan. Är inte detta ganska självklart?????? Idag var det under en stund 6 barn i vår trädgård, det lät mycket, en stund senare var det två barn i trädgården och lekte det lät mindre...... Jag behöver inte forskningspengar för att inse detta lika lite som jag behöver miniräknare för att räkna ut 21-7. Ibland tror jag att samhället idag gjort oss till passiva icke-kritiska individer förslappade av all den teknik och de hjälpmedel vi omger oss med.
Jag vill med dessa tankar inte på något sätt klanka ner på de forskare som gjort undersökningen. Snarare vill jag att vi ska fundera på vad som är viktigt att forska om och vad vi egentligen själva bör kunna inse med hjälp av det sunda förnuft som Gud faktiskt gett oss.
Men hur som helst så vet vi nu med säkerhet med hjälp av vetenskapligt belagd forskning att många barn låter mindre än färre barn...... Tack för det!

I jämnlikhetens namn

Jag har ett tag funderat på hur jag ska kunna använda nedanstående foto. Jag och vännerna från studietiden i norr hade en djup och allvarlig diskussion om hur snett det är med olika ord för kvinnligt och manligt kön och om hur mycket enklare det är att sätta namn på pojkars än på flickors. Denna diskussion resulterade i en lista som mycket riktigt blev längre på manliga sidan..... Men jag måste ändå säga att det var jämnare än vad vi trodde, jämställdheten är på väg även på detta område!
Så läste jag detta inlägg hos kloka Emelie. Så då måste det nog menas att det är tid för att publicera denna mycket ovetenskapliga lista. Tack för puffen.....

Såna här saker får mig att fundera en hel del. I går på nyheterna talades det om att kvinnor, på många sjukhus, opereras för ljumskbråck med den metod som passar män, trots att man vet att det finns en metod som fungerar bättre på kvinnor. VARFÖR undrar jag! På Mora lasarett, där det är rutin med olika operationstekniker beroende på kön står man frågande inför detta faktum.
Även normen för hjärtinfarkter har länge varit satta för män, att kvinnor får andra symptom och oftare tysta infarkter lämnade man i många år utan åtgörd då all hjärtforskning skedde på män trots att halva befolkningen de facto är kvinnor! Även den saken har dock blivit bättre!
Nog om detta för nu, men fundera vill jag nog fortsätta med!

God enkel indisk mat!


Man skulle ju kunna tro att detta blivit en matblogg, men så är det INTE!
Men ändå idag har vi ätit något som vi fick hos vänner förra året som är enkelt och underbart gott. Dessutom vackert att titta på receptet finns här prova och njut!

Även barnen äter trots att det är lite strakt och annorlunda, Det är bra betyg!

fredag 12 augusti 2011

mina små barn.....

Mina små bebisar är nu mera inte ens dagisbarn längre.....vi har nu fått införskaffa skolväskor, gympapåsar och fruktburkar till de små liven som nu ska börja 6-års! Var tog de åren vägen. EN av dem är väldigt förtjust i Starwars, tyvärr är han född av fel föräldrar då dessa två inte fattar någonting om hur fränt och fanatiskt det är med krig i rymden....... Ingen av oss har ens sett en hel film. Vi vet dock hur man gör en 6-åring lycklig visade det sig häromdagen då vi till hans förtjusning hade införskaffat denna:

För den som har svårt att uttyda kan jag medela att det är en fruktburk! Tyvärr har min dator fått spel och vänder bilder fel som den vill utan att jag kan göra något åt det.
Hur som helst är det så man blir världens bästa mamma, köp en fruktburk med Starwars-motiv! Tänk om jag vetat det hela tiden.......
Nåja de små liven ska nu inskolas på fritids, åka skolbuss och gå i skolan......spännande!

en skattjaktskväll i solen


Idag tog vi med oss vänner på utflykt och skattjakt! Vilken fantastisk natur vi har i Sverige och vilka geocaching!
Idag packade vi picknickväskorna och vandrade bara några km. Fann två cacher och satt sedan i solen och pratade, drack ett glas vin, lyssnade på barnen som smög på oss och bara njöt livet! Det är nog så det ska vara en fredagkväll!

söndag 7 augusti 2011

husmorsfunderingar som blev skorpor


Kan det vara så att jag möjligen taggat ner nu när jag har semester..... idag fick jag en plötslig lust att baka biscotti av alla saker.....så sagt och gjort jag bakade en sort med ingefära och kanel.....yummi!!!
OCH mycket enklare än man kan tänka sig!
Receptet delar jag mer än gärna vidare.
Tycker att det är en spännande känsla att VILJA baka och att njuta av doft och resultat......börjar antingen bli gammal eller avslappnad, kanske en kombo av bägge....?

100 gram smör, (eller margarin)
2 dl strösocker
3 st ägg, stora
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära, torkad
2 msk kanel, malen

1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.
2. Blanda samman de torra ingredienserna tillsammans med kryddorna
och rör ner dem. Rör tills smeten blir slät.
3. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt. Platta till dem något.
4. Grädda längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Ta ur plåten ur ugnen
och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli 2 cm breda.
5. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 10 minuter.
6. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

onsdag 3 augusti 2011

Förbannad på telenor!

Trött är vad jag blir. Var på telenorbutiken för att kolla möjligheten att få ny telefon. Det gick inte för jag hade för lång bindningstid kvar. Ok sa jag tack tack. MEN vänta lite sa killen du kanske kan tänka dig att ta hemtelefon så blir det ju en annan sak då ska det nog gå att lösa........ Sagt och gjort. efter en timma i butiken och tre gånger frgande om det nu bara var kostnaden för iphonen och fasta abonnemanget som jag skulle behöva betala så var vi överens, trodde jag........döm om min förvåning när det sedan visar sig att jag har TVÅ abonnemang att betala på!!!! Jag är sååååååå trött på säljare som int vet vad de sysslar men i morgon blir det ett samtal till butiken och troligen en massa tjafs som jag inte orkar med. Det är ganska vanligt jag tror att butikerna vet att kunderna inte orkar bråka så de vinner till slut!!!!! Kanske är den här butiken bättre, vi får se imorgon!

Det där med geocaching......

det är farligt det där med geocaching.Man blir liksom fast. Familjen har nu samlat 54 cacher, bara sådär utan att aktivt söka dem...... Och vilka platser man får se! Underbart vackra ställen som man troligen skulle ha missat annars. Här är några smakprov från semesterns skattletande!