lördag 25 september 2010

En sorgens vecka för kyrkan

Denna vecka har varit en sorgens men också kampens vecka för vår kyrka, ialla fall i Linköpings stift. Återigen har Corren varit full av artiklar som handlar om det "dolda" motståndet mot kvinnliga präster i kyrkan. Det är nödvändigt att lyfta dessa frågor och sätta ord på vad det verkligen handlar om, inte låta det bli en fråga om nattvardstvång eller allt vad jag har läst och hört. Sorgen ligger i att vi ens ska behöva ha dessa diskussioner 2010 när beslutet om ämbetet togs 1958.
Min modiga, modiga kollega Elisabeth har bloggat och skrivit, tagit emot en massa skit av de som inte håller med henne, inte bara kritik i sak utan rena personangrepp. Jag kan inte i ord uttrycka hur lågt jag tycker att det är att ge sig på någon med motsatt åsikt än en själv som person. Okej om man vill kritisera saken, men personen...flera av dessa som uttryckt sig illa är dessutom präster eller blivande präster vilket gör saken än värre! Elisabeth har stått ut och vi är många som på olika sätt försökt att stötta och peppa. Jag känner mig som en fegis som inte varit lika modig som hon, men skälen till agerande är oftast mångfasetterade, så oxå för mig. Om du vill ha en liten sammanfattning så kan du ta en titt här. Där kan du få tips på bloggar, artiklar och annat som varit aktuellt under dessa två veckor som just passerat.

Mycket på en söndag.

Imorgon händer det mycket först ska vi fira mässa i Asbykyrka. Det är en välkomstmässa för ny komminister och Diakon. Detta sker så klart efter konstens alla regler med välkomnande mässa med kör, rejält kyrkkaffe osv.
Senare på dagen, 15.00 ska vår kör vara med och sjunga på nyinvigningen av Norrköpings synagoga. Vi ska sjunga samma musik som vid urinvigningen 1858. Det ska bli mycket spännande och intressant att se och höra detta. Läs lite mer här.

Biskopsvalet går vidare

I torsdags var det så dags för Biskopsval i Linköpings stift. Det kändes som en mycket osäker historia och själv hade jag inte alls bestämt mig när vi satte oss i bilen för att ta oss till den vallokal vi var hänvisade till.
Det var under stor vånda och med mycket taktiktänk som jag till slut skrev ett namn på min lapp och lämnade den till att läggas i valurnan.
Det var en febril aktivitet med mobiler efter att röstningen var klar. Varje kontrakt räknades för sig och det sammantagna resultatet blev offentligt först klockan 13. Och nyfiken som man är så ringde vi alla runt till våra kontakter i på olika håll för att få lite tidig aning om resultatet som slutligen såg ut så här:
Martin Modéus fick 39,8% (231)
Mikael Mogren fick 24,1% (140),
Peter Lundborg fick 15,7% (91),
Ingemar Söderström fick 10,5% (61),
Karin Burstrand fick 9,5% (55).


Detta innebär att Modéus och Mogren går vidare till en andra valomgång den 14 oktober. Och denna dag avgörs vilken biskop vi får från och med mars 2011. Nu är det klart att vi får en ung man som biskop, vilken av dem vi möjligen får ha att göra med de närmsta 25 åren återstår att se........ Men jag vet var jag lägger min röst.

Frågan är om det är ett bra system att välja biskop på. Flera debattartiklar är ju skrivna i ärendet.... Jag skulle gärna vilja att det vid en andra valomgång var praxis med en ny hearing med de två kvarstående kandidaterna. Det är ju ändå en ganska stor andel väljare som faktiskt måste ta ny ställning. Kanske till två kandidater som inte alls varit aktuella för dem innan de tillslut ställs inför faktum att det endast finns dessa två kvar....
Nåja den som lever får se.

Jag MÅSTE se Vasa

För någon månad sedan kom en av sönerna hem och deklamerade mycket dramatiskt att han var TVUNGEN att se Vasa. Det bara var så! Saken upprepades ett par gånger tills mamman förstod att detta var allvarligt menat. SÅ nu har vi varit i Stockholm och besökt Vasamuseet. Flera vuxna jag har pratat med är mycket förvånade och hävdar att det finns betydligt roligare museer för en 7-åring i den stora staden och jag är beredd att hålla med med tanke på de minnen jag har från barndomens besök vid det stora skeppet. Det visar sig dock att de allra flesta barn som varit där fullkomligt älskar det! En del saker försvinner med ålder och fascinationen för ett gammalt vrak är uppenbarligen en av dessa saker. Hur som helst drog vi i lilla snabba bilen norrut för att våldgästa hemma hos Lunkentuss och hennes sambo. Detta hem kommer till våren att bebos av ytterligare en människa vilket oxå var spännande i 7-åringens värld, jag menar tjocka magar är ju inte så ovanligt, men tjocka magar med bebisar ser man inte varje dag....
Vi tog tunnelbana och spårvagn för att ta oss till Djurgården och tillbaka till stan fick det bli färjan. Sedan var det viktigt att få se slottet och Riksdagen, vilken förövrigt var omringad av både polis och journalister.... Vi tog en lunch för att orka med dagens andra höjdpunkt, Buttericks.

Att se pojkens min när han insåg HUR mycket saker det finns på denna plats var ganska upplyftande.... Det tog ca 45 minuter innan han tittat färdigt!
Men nu är vi hemma igen och är nöjda med att ha sett Vasa och magen och Buttericks. Och dessutom som en bonus fick vi ju träffa vännerna A och A det är aldrig fel!

ja så det blev

Ja denna vecka har i sanning varit händelserik!
Riksdagsvalet som aldrig verkar kunna avgöras helt, människor som demonstrerar mot Att SD kommit in i riksdagen, SD Som kräver både det ena och det andra samtidigt som de minsann inte tänker att ge med sig på sina tre huvudpunkter, Sossar i Kris, MP som sura barnungar och en tigande stadsminister....
Kanske var inte blockpolitik en så bra idé som det först verkade..... Vi får väl se vad som kan hända framöver....
I min egen kommun bråkar vi om ett hus ägandeförhållanden. Blir för mig löjligt att folkomrösta om ett fallfärdigt hus som vissa menar ska rustas upp för miljoner när det finns ganska stora brister både i barnomsorg, skola och äldreomsorg. Att ett sådant ärende ska vara ämne för en folkomröstning är löjligt! Det handlar om fega politiker som inte vågar ta beslut. Jag trodde det var för sådana beslut som vi röstade fram våra kommunpolitiker, men jag lever uppenbarligen i villfarelse! Nu vill majoriteten av de som röstade i frågan i alla fall att huset ska säljas, men då börjar FP om med att det kanske bara är Rimforsarösterna som ska räknas ändå..... Mycket märkligt eftersom hela kommunen bjöds in att vara med i själva omröstningen och skattepengarna i kommunen är väl vad jag vet inte öronmärkta för en viss del av kommunen!? Eller? Nä nu hoppas jag att vi får politiker som vågar ta ansvar för HELA kommunens framtid.Vill du läsa mer om det eländiga huset och folkomröstningen så gör du det här

torsdag 16 september 2010

En skitsak



Ibland funderar jag på vem som använder och inhandlar vissa saker. Som det här toapappret från coolstuff Säkert finns det långsittare, men ändå.... Det kallas hjärngympa toapapper och innehåller diverse saker som tydligen behöver räknas ut eller så. Fördelen är ju att om det "skiter sig" så kan man ju använda det till just det!
En annan intressant sak, nämligen nallar av navelludd kan ni läsa om här Ha roligt och förundras!

direktadresserad valpropaganda NEJ tack!

hur mycket pengar har partierna egentligen???
Idag har jag nämligen fått personligt kort från från Mona Sahlin, adresserat bara till mig! Jag kan ta att det kommer allmän information från alla partier, men direkt adresserat till mig. Jag har aldrig varit medlem i något politiskt parti och jag vill INTE finnas i deras register. Att de är desperata så här på slutet kan jag förstå, men lägg hellre portopengarna på något vettigt! Detta uppskattas inte. Och om jag vägt mellan detta parti och ett annat hade jag definitivt valt det andra! Kan säga att chansningen inte gick hem!

Annat val

Ja vilka snyfthistorier det går nu om SD, stackarna kan inte göra sig hörda på gator och torg. Att det tas till våld mot några som helst politiker är oacceptabelt vare sig det gäller sverigedemokrater eller centerpartister, men att föra oväsen på ett torg måste väl ändå i demokratins namn vara tillåtet lika väl som det är att uttrycka åsikter av det slag som SD gör, vilket jag känner som betydligt mer tveksamt....

biskopsvalet

Biskopsvalet... ja kära nån det närmar sig.
Vi har ju fem raska kandidater i vårt stift och på torsdag ska det väljas. Ett par av kandidaterna är i 40-årsåldern, och resten i 60 årsåldern. Som ryktena går är det så att det står mellan en av de yngre och en av de äldre.
En kvinna i min närhet kläckte då den underbara kommentaren
"ja det är väl bättre med den äldre då varar ju i allafall inte pinan för evigt."
Hon sa det med sådant eftertryck att vi övriga kring bordet inte kunde annat än vika oss av skratt....
men den som lever får se....

orden räcker inte till!

Det känns som att bloggandet har gått i stå lite. Debatterna böljar ju häftigt på andra bloggar just nu så jag vet inte vad jag ska tillägga mer än att jag är grymt imponerad av min modiga kollega Elisabeth som verkligen är saklig och står upp mot en hel del skit. Särskilt obehagligt tycker jag det är när man inte kan hålla sig till sakfrågan utan går i i personkritik. Lågt, mycket lågt. Nåja nu ska vi se vad som händer framöver.
Men i allafall vet jag inte längre vad jag ska skriva vad det verkar.......

torsdag 9 september 2010

Marknad

Idag var så dagen D!
Idag har det varit marknad, som barnen har längtat.
Det intressanta med denna marknad är att den, liksom många andra marknader, påverkar en hel bygd, för att inte säga kommun.
Vi bor i grannkommunen till denna ort och här är det ingen ide att ha skolorna öppna denna dag, det kommer ändå inga barn, nåja, vi kan säga att det var en relativt hög frånvaro denna dag. På något sätt såg föräldrarna det som legitimt att låta sina små telningar stanna hemma från skolan denna dag. Inte så vanligt med föräldrasanktionerat skolk i småskolan! Så kommunen såg ingen annan utväg än att helt enkelt lägga in en studiedag denna viktiga dag så att man kunde åka på marknad! Ganska befängt , men helt sant!
Nåja, även mina barn älskar alltså denna händelse och det är de inte ensamma om. Enligt tidningen kom idag ca 50 000 besökare till denna lilla håla i skogen för att spendera sina surt förvärvade slantar. Och spendera kan man på allt och ingenting. Till att börja med kostar det sina modiga 40 kr bara att få parkera på en åker! Det är på vippen till för mycket tycker jag, men man får väl se det som att en idrottsförening tack vare detta kan driva sin verksamhet ytterligare ett år. Själv kom Blivande prostinna hem med gardintyg som mamma snällt ska omvandla till gardiner och en låda kokosbollar! barnen införskaffade sig tre filmer för en hundring, godisremmar, foppapins samt roliga åkupplevelser på tivolit och en massa nitlotter! Kan en dag bli bättre? de sover i alla fall gott i sina sängar nu och deras mamma borde gjort det samma för länge sedan!

lite sliten

Just nu känns det som att jag svävar, inte så dumt va? Nä i alla fall inte vid första anblicken, men problemet är att det beror på att jag har så himla mycket i huvudet och omkring mig, dessutom vet jag inte hur jag ska komma ur det.... Att börja ny tjänst är SVÅRT, men oerhört kul och stimulerande. Problemet är att alla rycker och sliter i en och vill att man ska komma just till deras grupp eller möte. Förståelsen är inte alltid den bästa för att detta faktiskt är en fysisk omöjlighet. Tack och lov så är veckan som kommer betydligt lugnare och då ska jag försöka skaffa mig en struktur som just nu är obefintlig!
Men som tur är så har jag roligt.
Roligt är att
* Vi har ca 25 konfirmander anmälda (förra året var det bara 6)
* få planera för kommande grupper
* Träffa nya och fantastiska människor
* känna att man är välkommen
* inse att det jag gör faktiskt gör skillnad
.....en massa andra saker!

torsdag 2 september 2010

Hitta skrattet hos min vän.....

För att lätta upp stämningen, kolla in på Lunkentuss. Detta är humor och ger mig hopp!!!!

Dagens fortsättning

Ja vad ska man säga...bollen är i rullning och det bara fortsätter
Idag i tv kan vi se detta. Det är så sorgligt så hjärtat vill brista. Och i tidningen fortsatte gårdagens artiklar.....och här, Modiga modiga pedagogen som orkade skriva till domkapitlet när allt gjorde för ont för prästerna. Tack gode Gud för sådana som hon som såg hur kollegorna mådde och faktiskt agerade!
Och om jag inte kände mig kränkt innan så kan jag lova att jag gör det nu när förnekelserna kommer från berörda. De hävdar att de aldrig sagt ditt eller datt, men det var många som hörde. DET är fegt, att inte står för det man tycker. Hur det än är så är ju en av dem iallafall modig och träder fram och står för sina åsikter, de andra försöker ljuga sig ur situationen, ynkligt!

onsdag 1 september 2010

Tänt var det här!

JA det är märkligt att vi efter 50 år med ordning i Svenska kyrkan där män och kvinnor får vigas till präster ska behöva vara med om detta. I Tidningen går i dag att läsa om att tre män kallas till domkapitlet efter att en kollega i en av kontraktets församlingar fått nog av att se sina kvinnliga kollegor vara arga och ledsna efter kontraktssamlingar där dessa herrar emellan åt betett sig betydlig värre än vad texten i tidningen avslöjar. Det handlar i vissa fall om total avsaknad av folkvett, i mitt tycke! Det har bland annat uttalats att ordet blir impotent om en kvinna predikar det och andra små delikata uttalanden som inte ens är värda att nämna. Men jag känner både sorg och ett äntligen när jag idag inser att journalisterna nu fått reda på hur det är, trots att det så att säga hållits inom familjen under en lång tid. Nånstans känner jag mig lite upprättad av detta. Men samtidigt finns en så stor sorg i hjärtat när jag inser hur det är fatt i vår kyrka.... och paradoxalt nog kommer detta i veckan före det att söndagens tema är "Enheten i Kristus".