tisdag 29 juni 2010

tur i oturen

Ja är det inte det ena, eller snarare den ena, så är det den andra....
Förra sommaren hann knappt börja förrän ena barnet slog upp ett jättesår på underbenet som syddes med antal stygn som sedemera lossande och ärret ser ut där efter. Det innebar att simskola fick avbrytas, fotboll och bad avr uteslutet under en lång tid.
Där emellan har vi haft diverse sårskador av mildare art.
Igår skulle vi cykla till ett födelsedagskalas hela familjen. JAg var först emd två av grabbarna när jag hör ett illvrål bakom. Kastade förstås cykeln och sprang tillbaks för att se en av sönerna liggande bredvid trottoaren io gräset med blod i hela ansiktet. Pappan satt bredvid lagom skärrad. Ungen hade vinglat lite och kommit ut i kanten och vurpat med en flygtur som resultat. Lycka att det där med hjälm numer är obligatoriskt. Trots hjälmen har han präktiga skrapsår i halva ansiktet, en snyggt blåöga och en öm axel, men gode Gud vad det kunde gått illa. Men han kan iallafall vara med på simskolan...... Och vad gör väl ett missfärgat ansikt om hundra år, eller som farmor sa; "det går över tills du gifter dig!"

Börjar inse att vi har en del erfarenheter numer av skador och sjukhus. Diverse kruppbesök på barnakut,ambulansfärd med mycket krupp, bruten arm som skulle opereras, spiken som skulle bort ur armen, ett knä som krävt både den ena och den andra undersökningen, en söderbiten läpp efter ett störtdyk,brönda händer och så en hel del annat smått och gott.
Men trots detta säger vi alltid att vi är så glada över att ha friska barn som inte råkat ut för så mycket.......

söndag 27 juni 2010

Min vackra stola

Här är bilder på min vackra vackra stola som jag fick som gåva från min missivförsamling. Det är en kvinna i församlingen som tovat och broderat denna fantastiska skapelse som innehåller alla de liturgiska färgerna, mer eller mindre!
Bilderna är ganska små, kanske kompletterar jag med större en dag.
Stolan är också invigd vid friluftsgudstjänst och vid en vigsel och jag älskar den!!! Tack snälla församlingen för en fantastisk present!








onsdag 23 juni 2010

Vänner

Inser allt mer vad vänner betyder, Goda vänner.
inser också ju längre tiden går att det inte är värt att bibehålla alla kontakter, en del växer man helt enkelt ifrån. Ibland gör det så ont när vänskap tar slut, de gånger man inser att det finns de som vänder sig bort allt mer, men inte orkar vara ärliga med att det finns ett problem. Ofta är det nog ömsesidigt när en vänskap rinner ut i sanden och då inte så mycket att fundera över, men i det andra läget där man plötsligt bemöts med en konstig kyla och sura miner utan att förstå varför är det svårt.
Något annat som är svårt är när man har sina vänner på distans, de man tycker så mycket om, meninte kan träffa varje vecka hur gärna man än vill. Tack och lov vet manatt dessa alltid finns där och när det behövs så skulle de hämta månen för en om det var nödvändigt. Och med dessa vänner fortsätter samtalet där det slutade även om det är ett år sedan sist. Jag är begåvad med ett antal sådana vänner, vänner som bor djupt i mitt hjärta!
Visst är det så att vänner försvinner, men det underbara är att vänner också kommer. Plötsligt inser man att man haft underbara människor relativt nära sig utan att man förstått det!
Igår var ett par relativt nyfunna vänner här och åt middag, kvällen var otroligt trevlig och jag är så lycklig över att ha mött dem! Skratt, goda samtal, allvar och humor i en salig blandning, det är rätt krydda för en lyckad kväll!

det som kändes som ingenting var visst en väldans massa..

oj vad dagarn kan ränna iväg. Tyckte inte att det hände ett dugg idag, förmiddagen var otroligt seg, skulle ju jobba, borde starta en tvätt, kankse dammsuga, hur var det med vigseltalet till lördagen.....
MEn nu när kvällen är här kan jag konstatera att jag hunnit med en hel del.
Måste vara solen som ger lite energi!
Projekt vedebod fortskrider, nu åär dte två vedfloar i lilla vedboden som stärkt upp med ordentliga plyfaskivor längs väggarna. Lekstugan har grabbarna piffat till. Vi har en nyklippt gräsmatta, har hängt upp segelduk på altanen så att vi kan behålla lite värme där inne på kvällarna när dte verkar som att vi har september snarare än juni av temperaturen att döma.
Hann med att lämna sonen på fotbollsskolan och ta ett pass på gymmet vilket intevar igår.
Det var verkligen upplyftande ochjag måste erkänna att jag då och då hade svårt att hålla mig för skratt. Det var nämligen några unga killar med extrema drömmar om vad deraskroppar om möjligt skulle kunna utvecklas till. Det diskuterades myter och sanningar i en rasande fart, det ena roöligare än det andra. De impade på varandra, eller försökte iallafall, och jag undrar hur mycket av allt de sa som är sant......
Nåja jag kan bara tacka för underhållningen.
Nu har jag jobbat en sväng och ska nog klara av även denna helgs vigsel och den där predikan till midsommardagen börjar även den ta form.
Funderar för övrigt på om jag ska inviga min fantastiska Stola vid vigseln på lördag, men tvekar eftersom den i såfall måste följa med på fest på midsommarafton och tänk om något händer....... hua hemska tanke.
Jag har nu på kvällskvisten också provat att betala internationlla betalningar via nätet, tror och hoppas attd et ska funka, hur gjorde man utan datorer........ SÅ bekvämt det är.
Dessutom är det nu inbetalt anmälningsavgifter till Göteborgsvarvet 2011 för både blivnade prostinnan och hennes man......... man kan ju fråga sig varför, men så är det!

Nu är det väl snart sovläge så att jag tar mig upp i morgon bitti

måndag 21 juni 2010

en vanlig dag innan semestern!

Idag skulle det grovarbetas. och så snart regnet gav tillåtelse tog jag och tvillingarna tag i det hela. Lekstugan skulle pimpas bestämde grabbarna och så här såg det ut när de just hade satt igång. Bild på hur fint det blev sen kommer inom de närmsta dagarna....

Och så var det den där vedboden. Den kalla vintern har tagit på vedförråden så det är dags att fylla på. Dessutom behövde väggarna stärkas upp för att klara den stora tyngden av alla ved, jag jag vet man få vad man betalar för .......
Vi kan väl lugnt säga att det är rörigt just nu......

Den lilla vedhögen i hörnet är allt som återstår efter vintern.......


Behövs en liten rensning för att allt detta ska kunna komm in och bli torr och fin till vintern då vi troligen vill elda igen.....

T har burit och burit och jag har staplat och staplat så det är en bit på väg nu.....framåt helgen tror jag nog att det ska kunn vara klart. Det är så skönt att få undan sånt här innnan det blir semester för annars är det så svårt att koppla av när man vet att det ligger en massa som väntar på att bli gjort.

En annan sån sak är kläder. Vi är extremt bortskämda med att få ärva kläder till våra barn. Något vi är mycket tacksamma för. MEn nu var det verkligen dags att rensa för att kunna lämna vidare till andra, det är nästan klart, men oj vad det är trist!
Nu står iallafall fyra stora pappkassar och väntar och detta trots att tre andra kassar försvann förra veckan.........

svensk sommar

Varför regnar det nu.... jag hade stora planer, men hade ingen lust att bli dyblöt.........
Det är ju sommar nu ju, sol tack.....
Men men nu är det bara att dra på regnjackan , ta en promenad för att sedan inleda projekt fixa vedbod.
Igår började vi med att fixa till vedbodens väggar för att de ska hålla lite bättre, och så var det veden som skulle på plats.....det var detta verk som skulle fullföljas i dag, men att bära torr ved i hällregn blir inget bra.
MEN nu är dte uppehåll så då är det väl nya tag som gäller

söndag 20 juni 2010

tacksamhet

Har haft en underbar dag.
Avtackningssmässa i missivförsamlingen där jag fick en fantastisk stola. Det var rörande och så nära , jag kommer att sakna.
Sedan var det 85-årskalas för mormor på stiftsgården. God mat och trevligt sällskap.
Är så full av intryck! Är såååå tacksam!
Återkommer...........

torsdag 17 juni 2010

Slutet på något fantastiskt är början på något nytt

Sitter och läser Lunkentussens tankar om att vara nybliven präst och om hur det känns. Det intressanta är a ttsamtidigt som jag läser hennes tankar så håller jag på att plocka undan på mitt skrivbord och avsluta mitt eget adjunktsår. Det känns som det var förra månaden som jag kom hit, men nu har året plötsligt passerat och jag ska, om en månad, kalla mig komminister och ta allt det ansvar som tillhör denna titel.
Det ska bli otroligt spännande, men jag kommer att sakna min missivförsamling, församlingsborna, medarbetarna, kyrkorna........
Men så är livet, det fortsätter och när man är klar på ett ställe så ska man vidare. Jag har haft det otroligt bra och kan bara önska att få det lika bra i min nya församling.
Volontären och jag fick varsitt olivträd av alla medarbetarna. Det är inte lätt det där med olivträd, men om jag sköter det väl ska det tydligen kunna ge mig en skörd på ca 20 kg om 20 år, de första små oliverna ska tydligen dyka upp då trädet är ca 5 år. Men vänta kan jag ju göra och mina efterföljande oxå då den förväntade åldern vid dödsögonblicket för trädet förväntas vara ca 1500 år.

Den som äger ett olivträd anses i många kulturer som rik, och jag är rik på andra sätt som haft så fantastiska arbetskamrater under detta år.......
Jag fick också just veta att den som hugger ner ett olivträd, i vissa länder kan straffas med döden!!!! Jag måste troligen ta väl hand om detta träd, jag ska göra mitt bästa!

Har också lyckats att missa att man måste fylla i när man fick sitt förordnande som vigselförättare av kammarkollegiet på alla vigselblanketter, igår kom det tillbaka på posten så det vara bara att göra om och göra rätt, trösten är att jag inte är ensam om detta misstag......

Nu ska jag fortsätta plocka och avsluta lite här och lite där......

torsdag 10 juni 2010

sommarlov!!

Så har jag då klarat av att ha min första sommaravslutning.....
Imorgon blir det oxå den första, men den här gången för äldsta sonen, min första skolavslutning som förälder, väldigt märklig känsla. Vår lilla kille som blivit så stor!
Om jag inte var så himla trött skulle jag lägga ett ord i debatten om skolavslutning i kyrkan eller inte, men det tar för mycket energi, men så mycket kan jag säga, att om jag ombeds komma och vara med i kyrkan som präst på en skolavslutning och dessutom förväntas säga något så tänker jag inte gå med på att få munkavle om allt som gäller Gud, så det så!!!!! Och det fick jag inte idag , så lite Gud blev det, inte mycket, men dock!

onsdag 9 juni 2010

Att leva i nuet, eller att se framåt

Just när jag sitter och försöker få ordning på det sista för att ta en behövlig vila med semester, verkligen kämpar för att gå in i sommartempo och bara vara i nuet så kommer den, lappen som meddelar hur barnens skoltider under nästa läsår kommer att se ut......

Kan inte låta bli att le åt paradoxerna i mitt liv

måndag 7 juni 2010

Vigel med som svävar på musiken!

I helgen hade jag vid en vigsel en musikalisk höjdpunkt.
Det var en organist som gifte sig och paret har flera släktingar och vänner med stort musikkunnande vilket fick plats i vigselakten. Bland annat spelades Peterson Bergers Sommarsång på Violin och flygel. Hittade den inte i en vettig version med violin på youtube men håll till godo med pianoversionen!



Förutom detta fantastiska stycke så improviserades friskt med psalmkomp och annat så att prästen vid vissa tillfällen hade svårt att hålla tillbaka skrattet!

Alltid kul med lite annorlunda saker, det piggar upp det hela!

Vår fina fina trädgård.....


Kan inte låta bli att lägga ett foto på färgerna som bara sprakar.......

I helgen har vår djungel förvandlats till en trädgård, iallafall delvis, det kostade kraft, men fint blev det. Nu står hallonbuskarna där de ska vara, rabarberna kvävs inte längre av gräs, jordgubbarna har fått ny fin jord, dill,sallad och vitlök ska snart börja , buskar och sly är bortsågade, detta är effektivitet på hög nivå.
Blåklinten är så otroligt vacker och jag är glad att vi bestämde oss för att låta dem vara kvar förr året......

Dessutom införskaffade vi nya urnor och växter till dem och fick plötsligt en fanatstiskt vacker trapp till vår groventre......



Här är också vår lilla buske som jag visade tidigare i våras...Clematis Alpina, den är så otroligt växtsugen så man bara undrar när den ska sluta......

fredag 4 juni 2010

i glädje och sorg

Solen bara flödar och jag sitter med glädjen och sorgen framför mig.
En begravning nu om en stund och en vigsel imorgon. Det som slår mig är att vi säger samma saker vid dessa tillfällen, men med olika ord och olika uttryck i vårt ansikte.
Det handlar om kärlek, men tar sig olika uttryck.
Sorgen är bara andra sidan av kärlekens mynt.....

onsdag 2 juni 2010

Nu är det gjort

Har just skrivit under min begäran om att bli entledigad från min pastorsadjunktstjänst som det så fint heter.Med andra ord har jag sagt upp mig....
Det känns lite märkligt.Nu är jag alltså en präst som förväntas kunna stå på egna ben utan handledning varje vecka.....
Komminister, det låter vuxet tycker jag..... så det är väl bara att förstå att jag nu då ÄR vuxen och vuxen uppdraget som präst.... Så fort det gick, men så stolt jag är över att få var just präst i Kristi Kyrka.Det är nu alltså ett år sedan vigningen, men också ett år sedan vännen somnade in för alltid, kära kära vän, jag saknar dig, det finns så mycket jag vill dela med dig.......